Det är över

Nu är vi hemma, det blev drygt 300 mil på 4 dagar.
Vi har gjort 26 mätningar. Vid varje mätning har jag kopplat upp mot internet med alla 5 surfstickorna och kört programmet tptest för att kontrollera bandbredden. Om uppkopplingen misslyckats har jag försökt ett antal gånger för att vara säker. Dessutom har tiden för att ladda svt.se kontrollerats.

För alla er som undrat kan jag berätta att kålhuvudet kom till användning tillslut. Det blev någon form av vinägrettsallad med vissa inslag av morot.

Resultatet av testen kan jag givetvis inte redovisa nu utan det kommer att presenteras snart i ett PLUS nära dig.

http://svt.se/plus

//Johan

Annonser
Det här inlägget postades i Bredbandsresan. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Det är över

 1. Doris skriver:

  Vilken kul idé! Ser med spänning fram emot redovisningen av testet! Går det att ta med datorn på semestern, och få en vettig hastighet på uppkopplingen? Och vad kostar det med mobilt bredband?

  • plustestar skriver:

   Svar på allt detta och mycket mera kommer att redovisas i programmet och på plus webb. Men först måste vi bearbeta testresultatet och klippa inslaget.

   //Johan

 2. Östersundsanvändare skriver:

  Efter att ha sett inslaget så kan jag tycka att ni är orättvisa i er bedömning gällande täckning på Net1. Då jag sitter i Östersunds centrum i skrivande stund och får hastigheter på ca 2 mbit enligt bredbandskollen.se.
  Jag jobbar som resande och ser Net1 som det enda alternativet för att kommunicera med min organisation, kollegor och vänner. Jag har fått möjligheten att testa det flesta operatörer och som utfallet blev så är det Net1 som passar mig bäst och som resande på norrlandsregionen/mellan Sverige så är detta den absolut mest driftsäkra och mobila lösning som jag upplevt. Kan även tycka att jag är trovärdig ”testpilot” för privata/företags kunder på Net1 som har planer på att använda detta i sina stugor respektive campingorter. Visst som i reportaget så kan det ibland behövas en extern antenn för att få en högre prestanda och driftsäkerhet men detta är väl inget som förhindrar min mobilitet som framgår som något negativt i reportaget, Samma sak gäller för utrustning som tex kommunikationsradioapparater, Hur många lastbilar har ni inte sett med mer än en antenn (en för fm radio, fler för olika typer av utrustning)? är inte dessa mobila? då vet jag inte vad.
  Jag skulle hellre vilja påstå att detta är en fördel att jag har möjligheten att ansluta en extern antenn till min dongel, hur många av er Telia eller nämn vilken operatör ni vill kunder har den möjligheten?
  En annan sak som inte heller nämns i avsnittet är att Net1 även erbjuder en större enhet(D-35) med bättre antennmodul för de konsumenter som vill höja sin driftsäkerhet en nivå till. Återigen vilken annan opertör erbjuder detta?
  Jag har kollegor/grannar/bekanta som har använt deras router (D-35) och är supernöjda. T.o.m ersatt sina fasta bredbandslösningar i hemmet med denna lösning.

  Idén med reportaget tycker jag är nyttigt både för konsument och respektive operatör som nu har en chans att utveckla/förbättra sina lösningar. Dock så är det för missvisande åt det håll som passar utvärderaren själv.

  Hur många gånger har man inte hört talas om säljare som pratar på ett sätt som riktar saker till sin egen vinning och man som konsument upplever allt så bra. Vänder man på detta och ser hur Plus delvis riktat det hela så kan jag tycka att det är mindre bra att ett program som framstår på detta sätt inte kan ge en fullständig bild av de produkter/tjänster som företag erbjuder utan vrider det på ett sätt där man som kund tolkar det som en dålig produkt/tjänst även fast nu verkligheten för majoriteten visar motsatsen.

  Bättring Plus!

 3. Lars Nilsson skriver:

  Det hade även varit intressant om ni i testerna noterat om uppkopplingen blev 2G-GPRS/2G-EDGE/3G-UMTS/3G-HSDPA.

  Telia och Comviq har ett delat 3G nät och Tre och Telenor har haft samarbete tidigare utanför storstäderna.

  En riktigt antenn skulle förbättra alla operatörers mätvärden, att sitta inne i en skärmad husbil påverkar signalerna negativt.

  /Lars

 4. Skåning skriver:

  Ni åkte ju överhuvudtaget inte i Skåne, Blekinge och Småland. 22,2% av Sveriges befolkning bor i dessa landskap. Testen var inte representativ. I Skåne, Blekinge och Småland finns döda punkter som saknar bredbandstäckning, även om de är få så finns de. Småorter kring Ljungby och Älmhult i Småland och gränstrakterna mellan Skåne och Blekinge är andra exempel på problemområden där ingen operatör har godtagbar täckning. Nu tycks ha utgått från att dessa landskap är ointressanta då ni verkar ha antagit att de har full täckning eller kan det vara så att budgeten tröt och ni fick vända om. Det är lika långt mellan Trelleborg (nej Ystad är INTE Sveriges sydligaste stad utan Trelleborg) och Haparanda som mellan Trelleborg och Milano. Är det anledningen till att ni struntade i Skåne, Blekinge och Småland? ice.net fungerar f ö utmärkt i Skåne på en mängd platser som jag provat men som saknar 3G-täckning…

  Svagt av er att inte nämna att ni ignorerade sydligaste Sverige! Södra Sverige är Sundsvall bara för norrlänningar, för oss som bor där är södra Sverige Skåne, Blekinge, SMåland och Halland. Resten är Norrland!

  • plustestar skriver:

   Vi besökte väl utkanterna av Småland, en av testpunkterna var Hillerstorp, ligger inte det i Småland?
   Du säger att det var svagt av oss att inte nämna att vi ”ignorerade sydligaste Sverige”. Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga med var vi har varit och hur vi har utfört testet. Men du kanske inte har läst hela tråden i ämnet?

   Vi tycker inte att någon del av Sverige är ointressant men det finns ju alltid ramar för verksamheten. I det här fallet hade vi bara en begränsad tid på oss, och jag tycker att vi fick till en rätt bra rutt runt landet.

   Vem har förresten påstått att sundsvall ligger i södra Sverige?

   //Johan Ågren

 5. Conny K skriver:

  Där jag bor finns inget alternativ till Net1. Telias mobila bredband ger ca 0,3 mbit, ADSL erbjuds inte av telia. Net1 ger mellan 1 och 1,5 mbit med deras trådlösa router/modem utan extern antenn. Det fungerar perfekt, så jag hade varit tacksam om PLUS hade låtit bli att sänka Net1 totalt.

 6. Ping: SVT testar mobilt bredband

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s